מאבק אייסף באפליה ברישום ללימודי רפואה
על אף הפרסומים על הקשיים בהם נתקלים רופאים בעבודתם, מקצוע הרפואה הוא תחום הלימוד המבוקש ביותר בישראל, כבר שנים רבות. הדרך ללימודי רפואה רצופה מכשולים, החל מתנאי קבלה כמעט דמיוניים ועד מסלול לימודים ארוך ואינטנסיבי במהלכו לא כולם שורדים.
עם תנאי קבלה נוקשים, ביקוש גבוה, קורסי הכנה יקרים ובחינות שעלותן מאות עד אלפי שקלים, הסיכוי של צעיר ללא גב כלכלי, להתקבל לפקולטות לרפואה, נמוך מאד. וזה עוד לפני שהזכרנו את מסלול הלימודים הארוך והיקר, אשר אינו מאפשר שילוב עבודה ופרנסה בצידו.
בעצם התהליך של קבלה ללימודי רפואה באוניברסיטה, כולל מבחן פסיכומטרי, לרוב יותר מאחד, השלמה או שיפור בגרויות, קורסי השלמה לצד קורסי הכנה ומבחנים שונים, בנוסף לדמי רישום לארבע האוניברסיטאות , על מנת להגדיל את סיכוי הקבלה, הנמוכים גם כך, כשלמעשה, בכל אלו מושקעים אלפי שקלים.
"אנחנו יודעים שהחינוך בפריפריה, לא תמיד אפשר ללמוד יחידות מוגברות ולכן צעירים המגיעים ממקומות אלו, צריכים להשלים קורסים נוספים בכימיה או פיזיקה ובעצם, בגלל חוסר ההזדמנויות במקומות שבהם הם למדו בגילאים הצעירים , או בשל המצב הכלכלי,מעטים הסטודנטים מהפריפריה המגיעים ללימודי הרפואה. קרן 'אייסף' לא מוכנה להשלים עם המצב הזה", אומרת גלית כספי-כהן, סמנכ"לית קרן 'אייסף' וממובילות המאבק כנגד האפליה ברישום ללימודי רפואה.
למעשה, אחת הכתובות היחידות למועמדים שידם אינה משגת, אך נחושים להיות רופאים, הינה קרן 'אייסף' - הקרן שנוסדה במטרה ליצור מוביליות חברתית ולצמצם פערים דרך ההשכלה הגבוהה ותומכת כיום כלכלית ב–27 סטודנטים לרפואה, בשלבים שונים של התואר.
ריי ביטון, דוקטורנטית בקרן אייסף סיפרה בראיון עם רזי ברקאי : "קרן 'אייסף' ליוותה אותי לאורך הרבה מאד שנים - גם בתואר הראשון ברפואת חירום בבן גוריון, ובהמשך כסטודנטית לרפואה בהונגריה וגם כיום,כדוקטורנטית בתכנית הדוקטורט של הקרן. בזכותם אני נמצאת, איפה שאני נמצאת כיום" .
"אנחנו עושים מאמצים כדי שסטודנטים מוכשרים, בעלי פוטנציאל אשר מגיעים מהפריפריה, ורוצים להתקבל ללימודי רפואה, יצליחו לעשות את זה ויצליחו גם לשרוד את כל הדרך הארוכה והקשה עד לתואר" אומר תומר סמרקנדי, מנכ"ל הקרן.
"יש חבר'ה שנחושים להתקבל ומנסים שוב ושוב שנה אחר שנה, או נוסעים לחו"ל בסיוע שלנו, במטרה לסיים את הלימודים בארץ ואף לחזור אל המקומות הפריפריאלים מהם הגיעו. בעיננו, יש משמעות גדולה לכך שיהיה רופא מהקהילה, מישהו שגדל ומכיר אותה היטב. אין ספק, שהוא יבין טוב יותר את הסביבה ויהיה מחובר יותר ורגיש חברתית למטופלים בה" מוסיפה גלית.
ריי ביטון, בראיון לדה מרקר,משתמשת במלים קצת פחות עדינות: "ללמוד רפואה זה סמל סטטוס, ואנשים שבאים מבתים טובים ויש להם מספיק כסף וציונים גבוהים, אז ברירת המחדל היא לשלוח אותם ללימודי רפואה, ולא בהכרח כי זה היה חלום חייהם. זו אחת הסיבות שהמקצוע אליטיסטי כל כך, ושלא פעם ולא פעמיים נתקלים ברופאים שחסרה להם אמפתיה לחולים, או ששוכחים למה הם באמת שם. מי שיסבול מכך בסופו של דבר זו החברה כולה, כי אוכלוסיית הרופאים נוטה להיות הומוגנית ולא מגוונת. זה צריך להיות אינטרס של כולנו לשנות את המצב הזה, לאפשר לאנשים נוספים להגיע למקצוע הזה, כי אין שום סיבה בעולם שרפואה תהיה נחלתם של העשירים או המבוססים .אני לא מרירה כמו שיש בי מודעות ורצון חזק להביא לשינוי", היא מסכמת את המרוץ הבלתי נתפש שבו השתתפה בשנים האחרונות. "הרפואה בישראל היא לעשירים בלבד. אני רואה את חברי לספסל הלימודים, רובם מגיעים מבתים מבוססים שהיו יכולים לממן את כל המסע הזה. גם בני מזל המועטים שמצליחים להגיע לציון הרצוי נתקלים בעוד מכשולים כמו מרכזי ההערכה. זה יוצר מעמסה כלכלית ענקית על יחידי הסגולה שהצליחו להגיע לנתוני הפתיחה הדרושים".
נראה כי על אף מורכבות הנושא, והצורך במיונים קפדניים לתחום המבוקש והחשוב כל כך, קיימת הסכמה גם בקרב הדרגים הגבוהים והמשפיעים , בצורך בשינוי מדיניות.
מנכ"ל משרד הבריאות לשעבר ובוגר קרן 'אייסף בעצמו, פרופ' רוני גמזו, מסכים: "אנחנו מעוניינים ברופאים מכלל המגזרים, ושבעמדות הרפואה יהיה ביטוי לכל המדינה, ולא רק לפלח שיכול להרשות לעצמו. אוניברסיטאות חייבות לתת הזדמנות שווה ללא חסמים כלכליים".
וועד ראשי האוניברסיטאות הוסיף אמירה חשובה, המוכיחה כי המאבק של אייסף אכן הביא להישגים ראויים לציון ומסר בתגובה: "אנו מודעים לקושי הכלכלי העומד בפני מועמדים לרפואה המבקשים להירשם לכמה אוניברסיטאות במקביל, ופועלים לגיבוש פתרון בשתי דרכים. האחת, לפני כשנתיים החליט ועד ראשי האוניברסיטאות כי המועמד ישלם רק עבור מבחן מיון אחד וייבחן רק במ בחן אחד, שיהיה מוכר על ידי האוניברסיטאות האחרות. בכך נחסכו מהמועמד תשלום כפול ומשולש עבור כמה מבחנים במקביל. השנייה, בימים אלה האוניברסיטאות מקדמות יוזמה ליצירת מנגנון אחיד לרישום לרפואה, שבו המועמד יידרש לשלם פעם אחת גם אם הוא נרשם לכמה אוניברסיטאות במקביל. בכך יחסכו מהמועמדים לרפואה תשלום של מאות שקלים".