בתחילת חודש יוני האחרון קיימה אייסף בקרית גת את טקס מלגות ההצטיינות השנתי לזכרו של שופט בית המשפט העליון אדמונד לוי ז"ל ונחנכה בישוב כיכר שער העיר ע"ש השופט לוי ז"ל.

האירוע התקיים בנוכחות אלמנתו של השופט לוי ז"ל סימה לוי ובנותיו אור ואלה ובמעמד נשיאת בית המשפט העליון – השופטת אסתר חיות, נשיא בית המשפט העליון בדימוס השופט אהרון ברק ורעייתו – השופטת בדימוס אלישבע ברק, המשנה לנשיאת השופט חנן מלצר, השופט  דוד רוזן, עו"ד גיא בוסי, מנכ"ל אייסף – תומר סמרקנדי, סמנכ"ל אייסף גלית - כספי כהן, וכן ראש עירית קרית גת אשר ארחה את הכנס ויזמה את קריאת ככר שער העיר על שם השופט לוי ז"ל – עו"ד אבירם דהריאשר ארחה.

את הטקס הנחתה אור לוי, בתו של השופט לוי ז"ל . בריאיון קודם אמרה "אתם שהכרתם את אבא שהיה איש ערכים וצניעות, יודעים שהיה מאוד כועס על טקס לכבודו אך יחד עם זאת, אני בטוחה שמטרת הטקס חלוקת מלגות לסטודנטים הייתה מניחה את דעתו ואולי אף גורמת לו נחת."

נשיאת בית המשפט העליון השופטת חיות הסירה את הלוט מעל אבן ההנצחה והתרגשה למקרא הכתובת "שופטים ושוטרים תתן לך בכל שעריך..." כיכר שופט בית המשפט העליון אדמונד לוי אשר התקיים בו: "ואתה תחזה מכל העם אנשי חיל יראי אלוהים אנשי אמת שונאי בצע". עם הסרת הלוט הופעלה המזרקה המרהיבה בצומת הכניסה לעיר והאמן המתכנן איליה שפירו סיפר לאורחים על תכנון הכיכר והמערכות המורכבות הכורכות בהפעלתה.

בהמשך הטקס אמרה השופטת חיות, בין היתר: "...אדמונד כשופט לא זכה לאור מן הפקר,  אלא סלל את דרכו בעמל רב, בזכות ולא בחסד. איש גאה היה, זקוף קומה ותכול מבט, חיתוך דיבורו היה מתון ושקט והוא מעולם לא שכח מאין הוא בא. כבן למהגרים שעלה מעיראק חווה קשיי הסתגלות והתאקלמות אשר לא תמיד היא מסבירה פנים לאלה שבאים אליה מקצווי תבל." המשנה לנשיאת השופט חנן מלצר סיפר כי ביומו הראשון בבית המשפט העליון קיבל את פניו השופט לוי: "אמנם הגעת לבית המשפט העליון אבל לא תשב למעלה – שב בשער העיר כי בימי התנ"ך היו השופטים יושבים בשער העיר".

דרכו של שופט בית המשפט העליון אדמונד לוי ז"ל -  והיותו דמות מופת בקרב עולם המשפט הישראלי - מסמלת יותר מכל את הערכים בהן מאמינה אייסף: לימודים אינטנסיביים, עבודה מסורה, מחויבות חברתית. הוא נולד בעיראק, עלה לישראל עם משפחתו בגיל 10, גדל ברמת גן ולאחר מכן ברמלה. לאחר שירותו הצבאי עבד בבית משפט השלום ברמלה בעבודות זוטרות - בין היתר כמחלק תה – אך במקביל התחיל את לימודי המשפטים שלו בשלוחה התל אביבית של האוניברסיטה העברית עד שהגיע למשרה של מזכיר ראשי בבית המשפט. בשנת 1970 הוסמך כעורך דין ופתח משרד ברמלה ובשנת  1977 מונה לשופט צבאי. דרכו המשיכה דרך בית המשפט המחוזי בתל אביב בו דן בעיקר בפלילים ובין היתר ישב בראש ההרכב שהרשיע את יגאל עמיר ברצח ראש הממשלה יצחק רבין. לבית המשפט העליון הוא מונה באוגוסט 2001  ופעל בו בהצלחה, ביעילות ובקפידה עד לצאתו לגמלאות בגיל 70. אדמונד לוי נפטר בחודש מרץ 2014 ובשל מחויבותו החברתית הוחלט באייסף לקיים טקס שנתי לזכרו.

מזה חמש שנים מקיימת אייסף טקס מלגות הכולל הענקת פרס מצטיינים במשפטים לזכרו של השופט העליון. זוכות הפרס השנה היו מאי זבדה והודיה לוי. בוועדת הפרס ישבו השנה פרופ' יפעת ביטון, פרופ' ניר קידר וד"ר קארין כרמית יפת (בוגרי הקרן).

מאי זבדה היא סטודנטית מצטיינת למשפטים בשנתה השלישית באוניברסיטת תל אביב וחברה בשנה שלישית בתכנית מרכז של קרן אייסף. בשנות פעילותה בקרן נטלה חלק בפרויקטים מגוונים. מאי התבלטה בקרן וכבר בשנתה השנייה נבחרה לתפקיד רכזת הפרויקטים של תכנית מרכז, שם ניהלה עשרות  סטודנטים בשלושה מרכזי פעילות שונים בפרויקט "גשר לאקדמיה". בשנה הנוכחית נבחרה לתפקיד המלווה האקדמית של התכנית. מאי הינה סטודנטית פעילה ומעורבת שנוכחותה בצוות המנהיגות המוביל את התכנית בולטת ומשמעותית. מאי הגיעה ללימודיה עם ניסיון חברתי רחב ותעודות הוקרה על עבודתה החברתית שעומדות לה עוד מהיותה נערה פעילה בעיר הולדתה חולון. היא מביאה עמה שיח זהותי ערכי, חיבור לשורשים וחיבור לאוכלוסיות מודרות, שקולן אינן נשמע.

גם בלימודיה מפגינה מאי מצוינות לימודית גבוהה ומחויבות חברתית מרשימה. היא עוזרת מחקר בפרויקטים מחקריים איכותיים, בעלי נגיעה מובהקת לאיסור הפליה, ורשימת הפרופסורים עמה עבדה לאורך לימודיה ושכתבו בשבחה ארוכה ומרשימה.

הפרס ניתן למאי זבדה על שילוב מרשים זה בין מצוינותה הלימודים ומחויבותה החברתית.

על כל זאת ועוד זכית בפרס הצטיינות ע"ש השופט אדמונד לוי ז"ל

הודיה לוי היא סטודנטית לתואר ראשון בפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה ומתבלטת בהישגיה האקדמיים ובפעילותה החברתית הענפה. ממוצע הציונים שלה מעיד על יכולות לימודיות גבוהות וכישורים יוצאי דופן. היא מתוארת על ידי מוריה כבעלת מעורבות גבוהה בשיעורים, בעלת יכולת חשיבה עצמאית, וכישורי כתיבה ומחקר מעמיקים ויסודיים. היא עוזרת מחקר והוראה של מרצים רבים והיא אף מכהנת כחברת מערכת בכתב העת של הפקולטה "משפט וממשל". מעבר לפעילויותיה האקדמיות הענפות, היא משתבחת בתודעה חברתית מפותחת ומהווה אות ומופת ביוזמות ובפרויקטים החברתיים שהיא נוטלת בהם חלק וזאת במגוון רחב ומרשים של מסגרות – בין אם כמנהלת מרכזי מיצוי זכויות במסגרת תכנית הדגל של אוניברסיטת חיפה בשיתוף עיריית חיפה, ובין אם בקליניקה למימוש זכויות אדם בהליך האזרחי, אוניברסיטה בעם, תכנית "נבחרת האקדמיה" בשיתוף הרווחה ועיריית נשר, תכנית החניכה האישית בקריית אתא, תכנית הדגל  "הקליניקה לזכויות אדם" במסגרת קרן אייסף, במרפאה ייעודית למבקשי מקלט ועוד ועוד.

בגין מסירותה, מחויבותה החברתית והערכית הגבוהה, ומצוינותה, הוועדה מצאה כי אין ראויה מהודיה לוי לפרס אדמונד לוי. 

Back to top